Hyvinvointiteknologiaa arjessa

Tammikuu on kääntymässä helmikuuksi ja uuden vuoden lupaukset alkavat haalistua mielessä. Työpäivä kuluu selvitystyötä tehdessä. Olen hyvässä flowssa, enkä huomaa ajankulua. Aktiivisuusmittari ranteessa hälyttää pitkästä istumisesta, joten kävelen hakemaan itselleni kupin kahvia. Iltapäivä kuluu samassa flowssa, ja aktiivisuusmittari näyttää erittäin alhaista aktiivisuutta, mutta lupailen itselleni, että tilanne korjautuu vielä illalla. Esimies soittaa työpäivän päätteeksi ja ehdottaa, että kirjoittaisin blogikirjoituksen. Lupaan ajatella asiaa, mutta en vielä lupaa kirjoittaa mitään. Lähden zumbaan. Päivän paras hetki. Minä käynnistän sykkeenmittauksen, kun iloinen Svetlana laittaa latinopopin soimaan, antaa ohjeet englanniksi ja saa minut tanssimaan villisti. Tunnin jälkeen olo on iloinen ja energinen, päivän aktiivisuustavoitteet ylittyvät reippaasti. Kotimatkalla blogikirjoitus valtaa mieleni, ja harmittelen, ettei minulla ole kaulassa korua, jolle voisin sanella ajatukseni, ja se muuttaisi sanelun suoraan tekstiksi. Tällaiselle korulle vasta haetaan joukkorahoitusta jenkeissä, mutta iloitsen jo ajatuksesta, että muutaman vuoden päästä konsultoinnin voisi tehdä kävelyllä, ja muistiinpanot muodostuvat automaattisesti.

Keskiviikkoaamuna ulkona paukkuu pakkanen, ja minä jatkan selvitystyötä tietokoneen ääressä kodin lämmössä. Työ tuottaa tulosta, mutta ranne jatkaa värinää, ja tiedän jo katsomattakin, että istumista kertyy liikaa. Kollega muistuttaa vielä sähköpostilla työpaikalla vuosittain käynnistyvästä kuntokampanjasta. Tuskin maltan odottaa iltaan, että pääsen kiipeämään hevosen selkään. 30 vuoden kokemuksella tiedän, että ratsastaessa en voi miettiä mitään muuta, sillä jos ajatus herpaantuu, eläin reagoi siihen ja pahimmassa tapauksessa löydän itseni maasta ennen kuin edes ehdin ymmärtää tippuvani. Ratsastaessa nurkissa paukkuva pakkanen saa hevosen jännittyneeksi, ja hevonen vaatii ratsastajaltaan paljon tukea valmentajan antamien tehtävien suorittamiseksi. Nykyaikaisen sykemittarin käyttö on opettanut minulle paljon uutta lajin kuormittavuudesta, ja tiedän nyt, että tämänpäiväinen harjoittelu on ollut myös minulle aivan fyysisten kykyjeni äärilaidalla, vaikka valmentaja kehuu eleetöntä ratsastustani ja hyvää yhteistyötäni hevosen kanssa. Henkisesti ratsastus on ollut hyvin palauttavaa. Mieli on rauhallinen ja tyyni.

Torstai-iltana istun autossa, kun ajotietokone ehdottaa kahvitaukoa. Huomaan kelanneeni asiakkaan asioita, vaikka konsultointi on päättynyt jo aikaa sitten, joten päätän pysähtyä taukojumpalle. Jatkaessani matkaa puhelin soi. Ystäväni on saanut murskatuomion lääkärin vastaanotolla mitatusta verenpaineesta ja tivaa minulta nyt mittauksen luotettavuutta. Kerron hänelle sen, minkä hän itsekin diplomi-insinöörinä tietää pistemäisen mittauksen luotettavuudesta ja erilaisista virhelähteistä. Hän toteaa olleensa hermostunut sekä lääkärin tarkastuksesta että mahdollisesta pysäköintivirhemaksusta, joka odottaisi tuulilasissa. Suosittelin ystävälleni verenpainemittarin lainaamista ja lyhyehkön mittaussarjan mittaamista, mikä palauttaisi mielenrauhan tai vähintäänkin antaisi luotettavamman kuvan ongelman laajuudesta. Lisäksi kerroin hänelle suomessa kehitetystä sormuksesta, jolla voidaan mitata käyttäjän päivän aikaista kuormittumista ja palautumista, ja kuinka sen avulla voi oppia itsestään jotain uutta. Hyvinvointi- ja terveysteknologia on tämän hetken yksi nopeimmin kasvavista aloista, jonka uusia innovaatioita kehitetään ja kaupallistetaan valtavasti. Tämä puhelu on minulle todellinen palauttaja ja voimaannuttaja, mutta saa myös minut pohtimaan älysormuksen hankintaa.

Perjantaiaamuna harjaan hampaita nollat taulussa, teen muut aamutoimet samalla automaattiohjauksella ja kiiruhdan hammaslääkärin tarkastukseen. Vaikka tilanne ei ole miellyttävä, pyrin rentoutumaan ja keskityn mukaviin ajatuksiin. Tarkastuksen jälkeen hammaslääkäri kuitenkin kehuu hampaiden puhdistusrutiinejani. Lausun äänettömän kiitoksen niille insinööreille, jotka ovat kehittäneet sähköhammasharjan, ja äidille, joka hankki minulle sellaisen kaikilla herkuilla, joten harja kertoo minulle, että en paina harjalla liian kovasti ja että harjaus kestää riittävän pitkään. Ennaltaehkäisy ja itsestään huolehtiminen tuottaa tulosta ja säästyn hammaslääkärin poralta. Ensiksi ajattelen palkitsevani itseni laskiaispullalla, mutta vaihdankin palkinnon ajatukseen hankkia nastakengät, joilla ulkoilu lauhtumista seuranneilla jäisillä kaduilla on turvallisempaa ja mukavampaa.

Herään lauantaiaamuna aikaisin viimeistelemään keskeneräistä täydennysopintoihini liittyvää harjoitustyötä. Iltapäivällä ehdin ystäväni kaveriksi kahvakuulatreeneihin. Supermiehen näköinen, fysiikaltaan täydelliseksi trimmattu vetäjä onnistuu vakuuttamaan minut vaihtamaan raskaampaan kuulaan. Överit on parempi, kun vajarit. Illalla tarkastelen kulunutta viikkoa älypuhelimen sovelluksesta ja kalenterista. Totean, että kiireistä viikosta huolimatta fyysistä aktiivisuutta on kertynyt kivasti viikon aikana. Viikko on ollut myös henkisesti kuormittava selvitystöineen, asiakastapaamisineen, hammaslääkäreineen ja opiskelutehtävineen. Olo on väsynyt.

Ennen olisin sunnuntaina rääkännyt itseäni hiihtoladulla tai pururadalla, mutta nyt tiedän paremmin. Sunnuntaina tarvitaan palautumista, muttei enää hikiliikunnan parista. Itseni monitorointi aktiivisuusmittarilla on opettanut minulle, ettei arjessani ole riittävästi matalatehoista arkiliikuntaa, rauhallista oleilua perheen kanssa ja nautiskelua hyvästä ruuasta. Niinpä sunnuntaiaamuna heräilen viivytellen ja järjestän myöhäisen brunssin, jonka jälkeen suuntaamme puolisoni ja koirani kanssa luontoon. Aktiivisuusmittari on opettanut minut kävelemään hitaammin, jolloin on myös enemmän aikaa nauttia luonnosta ja sen muuttuvista vuodenajoista. Illalla istun sohvan nurkkaan neulomaan sukkaa ja olen onnellinen, kun koira käpertyy jalkoihini. Less is more.

 Johanna Pirskanen, yrityskonsultti

 
Avainsanat: hyvinvointiteknologia, terveysteknologia, tiedolla johtaminen, itsestä huolehtiminen, kasvu

Lukukertoja: 547

Kommentit (0)

Ei kommentteja

Kirjoita uusi kommentti